...

Steven Novella: Nezdravá posadnutosť zdravou stravou

Aj slovenský internet zaplavila vlna samozvaných odborníkov na zdravú výživu, ktorí systematicky šíria mýty o zdraví kvôli vlastnému prospechu (často ide o prevádzkovateľov e-shopov plných predražených, zbytočných alebo neúčinných produktov) a hoci sa radi obhajujú "štúdiami", s vedeckou literatúrou nedokážu pracovať alebo s ňou schválne pracujú účelovo a zavádzajúco. To, čo živia a z čoho najviac profitujú, by sa dalo považovať za nezdravú obsesiu zdravou stravou. Tému nedávno výborne spracoval americký expert na medicínu založenú na dôkazoch Steven Novella a vyhovel našej prosbe článok preložiť.

14.03.2016-18:11:00   |  
#Zdravie
#Myslenie
#Názory
Kým niektoré časti sveta trápia starosti s jedením kvôli nedostatku potravín, „ustarostení a dobre kŕmení“ sú čoraz posadnutejší takzvaným „čistým stravovaním“ (clean eating).

Nie je to nič nové. Ale zdá sa, že tak ako každý kultúrny fenomén, tento trend sa začala rozširovať čiastočne vďaka ľahkému šíreniu dezinformácií na internete. Ak si robíte starosti o svoje zdravie (a kto si aspoň trochu nerobí?), vaše obavy sú kŕmené stabilným prísunom rád od pseudo-expertov, šarlatánov a internetových osobností, ktoré hovoria, ako všetko, čo jete, negatívne vplýva na vaše zdravie.



Tento fenomén si do čoraz väčšej miery uvedomujú aj experti. V roku 1996 dr. Steven Bratman navrhol vytýčenie stravovacej poruchy, ktorú nazval orthorexia nervosa. Píše: „Pre ľudí s ortorexiou zachádza snaha o zdravé stravovanie do extrémnej, obsesívnej a psychologicky obmedzujúcej a niekedy fyzicky nebezpečnej poruchy, ktorá je príbuzná, ale jednoznačne odlíšiteľná od anorexie.“

Ortorexia je v podstate nezdravá posadnutosť zdravým stravovaním. Má mnoho podobností s anorexiou, nezdravou posadnutosťou kontrolovaním telesnej hmotnosti. Ako sám Bratman hovorí a ja chcem zdôrazniť – existuje spektrum od prospešného záujmu o zdravé stravovanie na jednom konci, po škodlivú, blúznivú obsesiu s reštriktívnou diétou na opačnom konci. Zároveň nejde o útok na vegánizmus alebo vegetarianizmus, ktoré vychádzajú z kombinácie etických a zdravotných dôvodov.

Predpokladá sa, že anorexiu aj ortorexiu čiastočne poháňajú médiá, čo znamená, že ich súčasťou je veľký kultúrny element. Obe poruchy sa do istej miery prekrývajú, pričom v niektorých prípadoch sa anorektici riadia „čistým stravovaním“ ako spoločensky akceptovateľným spôsobom dosiahnutia straty hmotnosti.

Čo je čisté stravovanie?

V praxi čisté stravovanie predstavuje vyhýbanie sa akémukoľvek jedlu, ktoré sa stalo populárnym strašiakom v oblasti pseudovedeckého výživového poradenstva. Dnes to znamená jesť bio potraviny, vyhýbať sa potravinám s GMO, lepku a „chemikáliám“ , jesť „prírodne“, čo môže znamenať mnoho vecí, ale zvyčajne to znamená vyhýbanie sa priemyselne spracovaným jedlám a potravinovým aditívam, či dokonca konzumáciu výhradne surovej stravy.



Je dôležité zdôrazniť, že žiadne z týchto presvedčení nie je podporené vedeckými zisteniami. 50 rokov výskumu nenašlo nijaké zdravotné výhody konzumovania bio potravín. A 20 rokov výskumov neprinieslo žiadne vierohodné dôkazy zdravotných rizík konzumácie akéhokoľvek dostupného typu GMO potravín.

Asi jedno percento populácie trpí skutočnou intoleranciou lepku zvanou celiakia. Čo sa týka kohokoľvek iného, neexistuje konsenzus, že lepok spôsobuje akékoľvek problémy. Pravda, problém je trochu komplikovanejší, pretože existujú alergie na pšenicu a niektorí ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS) sú citliví na sacharidy skupiny FODMAP, ktoré sa často nachádzajú v tých istých potravinách ako lepok.

Odporúčanie vyhýbať sa „toxínom“ zahrňuje širokú kategóriu tvrdení, ale v podstate mu celkom uniká skutočnosť, že či sa niečo stáva toxínom záleží od dávky. Áno, toxíny sú všade – látky, ktoré vo vysokej koncentrácii spôsobujú nežiaduce zdravotné účinky. Aj voda sa stáva toxínom, pokiaľ jej vypijete dostatočne veľa. Dôležitá je otázka, aká je dávka? Je jednoduché strašiť ľudí tvrdením, že v potravinách a vode sú toxíny bez toho, aby ste ich informovali o správnom kontexte.

S tým úzko súvisí vyhýbanie sa „chemikáliám“. To je mimoriadne naivné presvedčenie, pretože všetko je chemikáliou. Voda (H2O) je chemikália. Aj bežné látky môžete nazvať dlhým odborným chemickým názvom, aby zneli hrozivo, čo viedlo k vzniku populárnych mém so zoznamom hrozivo znejúcich chemických názvov látok, ktoré sa vyskytujú v banánoch alebo čučoriedkach.




-



Niektorí dokonca robia rozdiely medzi prírodnými a syntetickými chemikáliami. To je ale falošná dilema. Aké množstvo spracovania alebo zmeny spôsobia, že sa z prírodnej chemikálie stane syntetická? Navyše, nie je dôvod predpokladať, že chemikálie, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode, majú tendenciu byť zdravšie ako syntetické. To je len ďalší príklad logickej chyby zvanej apel na prírodu.

Existujú legitímne dôvody, prečo je konzumácia priveľkého množstva spracovaných potravín znepokojujúca. Napríklad preto, že obvykle obsahujú veľa cukru, tuku a/alebo soli. Príčinou tohto sú trendy v potravinárskom priemysle a nie čokoľvek týkajúce sa podstaty samotného spracovania jedál zo surovín. V tomto prípade pomôže čítanie etikiet, a taktiež treba tlačiť na potravinársky priemysel, aby poskytol transparentnejšie a zdravšie alternatívy. Ale vyhýbanie sa spracovaným jedlám nie je žiadnou garanciou zdravého stravovania, pretože poznáme mnohé nespracované jedlá bohaté na tuk, cukor a soľ.

Jedenie surovej stravy je čistý nezmysel. Varenie potraviny mení, ale spravidla k lepšiemu, a umožňuje získať niektoré inak nedostupné živiny a uľahčuje trávenie. Niektoré typy varenia alebo rozvárania (napríklad varenie zeleniny) môžu odstrániť z jedál niektoré živiny, ale nie je potrebné jesť surovú stravu, aby sme ich nahradili (mimochodom, mikrovlny nie sú ani lepší ani horší zdroj tepla na úpravu jedál).

Diéta surovej stravy často zahrňuje čistú pseudovedu, ako napríklad tvrdenie, že je lepšie jesť jedlo kým je živé, a že varenie zabíja jedlo. Mimochodom, žalúdočné šťavy taktiež zabíjajú jedlo. Tvrdenia zástancov živej stravy siahajú od pseudovedeckých po mystické, ktoré sa týkajú esencie potravín.



Psychológia čistého stravovania

Ak čisté stravovanie nevychádza z vedeckých dôkazov, na čom sa potom zakladá? Nejdem zachádzať na ten koniec spektra, ktorý údajne spadá do kategórie duševnej poruchy, pretože v tomto smere sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť konsenzus. Namiesto toho sa zameriam na pozorovanie širších kultúrnych trendov, a to čiastočne z perspektívy lekára.

Zdá sa, že čisté stravovanie vychádza z posadnutosti čistotou. Tá je úzko spätá s emóciou znechutenia, ktorá vznikla, aby nás motivovala vyhnúť sa potenciálne nebezpečným zdrojom potravy a vody a vyhýbať sa infekčným chorobám a skutočným toxínom. Túto ochrannú emóciu však možno zmiasť.

Túžba po čistote spája dva ďalšie psychologické fenomény, a to predovšetkým v krajinách s rozvinutým priemyslom. Niektorí experti si myslia, že sme taktiež príliš posadnutí hygienou, a to až do takej miery, že škodíme svojmu imunitnému systému, ktorý nedostáva dostatok stimulov, aby zostal optimálne funkčný.

Žijeme v hygienickom, či dokonca sterilnom prostredí. Samozrejme, sú situácie, kedy je to nevyhnutné, napríklad v nemocniciach. V dôsledku tohto sa ale (ironicky) cítime oddelení od prírody a máme sklon cítiť znechutenie pri pomyslení, že aj my sme úplne súčasťou „špinavej“ prírody. Sme doslova obklopení mrakom z baktérií. V našom tele sa nachádza (približne) toľko bakteriálnych ako ľudských buniek, a to nerátame huby a vírusy. A taktiež parazity žijúce na našej koži.

Sme „špinavou biologickou hmotou“. Sme len mäso, ktoré uvažuje. No žijeme v sústavnom prelude, že sme niečo viac.

Okrem toho, máme tendenciu myslieť si, že existovať v prirodzenom stave by pre každého znamenalo dokonalé fungovanie telesných funkcií. V skutočnosti je ľudské telo výsledok série evolučných kompromisov, ktorý funguje dostatočne dobre na to, aby sa rozmnožoval, a existuje v neustálom stave rozpadu - ledva odolá entropii na sedem alebo osem dekád, než konečne podľahne tomu, čo je nevyhnutné.

Nechápte ma zle, ľudské telo je taktiež zázrakom evolučnej zložitosti. Biologické procesy sú pozoruhodné a impozantné. Ale je taktiež problematické a nedokonalé. Všetko, čo sa môže pokaziť, sa (u niekoho) pokazí. Myslím, že väčšina ľudí si to v hĺbke duše uvedomuje, ale skrátka nechce, aby to bola pravda.

Ak sa nám objaví nejaký symptóm alebo dysfunkcia, máme tendenciu predpokladať, že problém je spôsobený niečím mimo nášho tela namiesto toho, aby išlo o defekt tela samotného. Infikujú nás, trávia, a ak by sa nám podarilo identifikovať a odstrániť hrozby zvonka, naše telá by sa vraj vrátili k prirodzenému stavu dokonalosti.



Toto je vlastne verejne prezentovaná filozofia mnohých postupov alternatívnej medicíny. Napríklad chiropraktici tvrdia, že naše telá budú dokonale zdravé, pokiaľ bude tiecť „životná sila“.

Čisté stravovanie zapadá do tejto psychológie – všetko, čo potrebujete urobiť, aby ste boli zdraví, je vyhýbať sa „zlým“ jedlám. A „zlé“ je pohyblivý terč, ktorý nasleduje trendy podobne ako módny priemysel. Ale s vedou nemá nič spoločné.

Záver: Čisté stravovanie je o pocitoch, nie realite

Ešte raz chcem zdôrazniť, že nikoho neodsudzujem, len opisujem psychologickú tendenciu, ktorá vedie k správaniu, ktoré dosahuje presný opak toho, o čo mu ide – zdravie. Emócie, ktoré opisujem, sú normálne a všadeprítomné. Je taktiež celkom rozumné stavať sa kriticky k tomu, čo jete, čítať etikety a snažiť sa stravovať zdravo.

Čo sa podľa mňa deje do najväčšej miery je, že samozvaní guruovia zneužívajú tieto normálne a zdravé emócie na vlastnú propagáciu. To mení opodstatnené obavy na strach a posadnutosť. Autoritatívne šíria dezinformácie alebo vytvárajú uzavreté skupiny používateľov internetu, v ktorých sa strach z toxínov a chemikálií vymyká spod kontroly.

-

Autor: Steven Novella, Yalova univerzita
Originál článku bol publikovaný na blogu Science Based Medicine.
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail