Čítajte aj: Biológ o GMO - Fakty namiesto demagógie, konšpirácií a hystérie
Nikomu ale nič nevyčítam. Pokiaľ nemáte skeptický nos na „vyňuchanie“ konšpiračných teórií alebo nepatríte k ľuďom, ktorí sa zaujímajú o svet vedy a techniky, ťažko rozpoznáte neskreslené informácie o tejto téme.
Poďme sa preto pozrieť na krátku ukážku toho,
čo na GMO hovoria rôzne organizácie expertov zaoberajúce sa vedou, zdravím, potravinami a výživou:
Americká asociácia pre vedecký pokrok
„Veda hovorí jasne: vylepšenia plodín modernými molekulárnymi technikami bietochnológií sú bezpečné.“
Americká lekárska asociácia
„Bioinžiniersky upravené jedlá sa konzumujú skoro 20 rokov a počas tohto času neboli v odborne recenzovanej literatúre zaznamenané ani zdokumentované žiadne neblahé následky na ľudské zdravie.“
Svetová zdravotnícka organizácia
-
„V krajinách, v ktorých sú povolené, neboli pri konzumovaní geneticky modifikovaných potravín zaznamenané žiadne vedľajšie účinky na ľudskom zdraví.“
Národná akadémia vied
„Do dnešného dňa bolo celosvetovo vypestovaných viac ako 98 miliónov akrov geneticky modifikovaných plodín. Žiadne dôkazy poškodenia ľudského zdravia spojené s požitím týchto plodín neboli identifikované.“
Kráľovská medicínska spoločnosť
„Jedlá pripravené z geneticky modifikovaných plodín boli konzumované miliónmi ľudí na celom svete po viac ako 15 rokov bez akýchkoľvek chorobných efektov (alebo súdnych prípadov vzťahujúcich sa na ľudské zdravie).“
Európska komisia
„Hlavný výsledok, ktorý sa dá vykresliť z úsilia viac ako 130-tich výskumných projektov pokrývajúcich viac ako 25 rokov výskumu a zahŕňajúci viac ako 500 nezávislých výskumných skupín je, že biotechnológia a konkrétne GMO nie sú viac riskantné ako bežne používané pestovateľské technológie.“
Americký výbor pre vedu a zdravie
„S pokračujúcim akumulovaním dôkazov o neškodnosti, efektivite a kompletnej absencii akýchkoľvek dôkazov o škodlivosti verejnosti alebo životnému prostrediu, sa viac a viac konzumentov spriateľuje s agrikulturálnou biotechnológiou ako predtým s medicínskou biotechnológiou.“
Americká dietetická asociácia
„Podporujeme biotechnológiu ako prostriedok pre zlepšenie zdravia rastlín, bezpečnosti potravín a udržateľný rast produkcie plodín.“
Americká spoločnosť pre biológiu rastlín
-
„Geneticky modifikované plodiny majú ďaleko od hrozby verejného zdravia, namiesto toho ho v mnohých prípadoch zlepšujú. Americká spoločnosť pre biológiu rastlín jednoznačne podporuje výskum a vývoj v oblasti GMO, vrátane vývoja geneticky modifikovaných plodín.“
Americká spoločnosť pre mikrobiológiu
„ASM si nie je vedomá akýchkoľvek akceptovateľných dôkazov, že potraviny produkované biotechnológiou a podrobené dozoru Úradu pre kontrolu potravín a liečiv sú riskantné alebo nebezpečné. Sme dostatočne presvedčení, aby sme verejnosť uistili, že rôzne plodiny a produkty vytvorené biotechnologicky majú potenciál zlepšiť výživovú hodnotu, chuť a predĺžiť skladovateľnosť (plodín).“
Americká spoločnosť pre botanické vedy
„Riziká neúmyselných následkov tohto typu génového prenášania sú porovnateľné s náhodným miešaním génov, ktoré sa vyskytuje počas klasického pestovania. ASPB pevne verí, že vďaka pokračovaniu zodpovednej regulácie a dozoru genetické inžinierstvo prinesie veľa významných zdravotných a environmentálnych benefitov pre svet a ľudí.“
Medzinárodná nadácia pre semená
„Bezpečnosť geneticky modifikovaných plodín je zaručená nekompromisnou a rozsiahlou sériou regulačných a kvalitu zaručujúcich systémov.“
Výbor pre agrikultúrnu vedu a technológie
„Počas posledného desaťročia 8,5 miliónov farmárov vypestovalo rôzne transgénne plodiny na viac ako 1 miliarde akrov farmárskej pôdy v 17-tich krajinách sveta. Tieto plodiny boli konzumované ľuďmi a zvieratami vo väčšine krajín. Transgénne plodiny na dnešnom trhu sú bezpečné na jedenie do rovnakej miery ako ich konvenčné náprotivky a pravdepodobne viac, vzhľadom na väčšie regulačné kontroly, ktorým sú vystavené.“
Americká spoločnosť pre výskum plodín
„Americká spoločnosť pre výskum plodín podporuje vzdelanie a výskum vo všetkých aspektoch produkcie plodín, vrátane rozumnej aplikácie biotechnológie.“
Konsenzus ohľadom GMO reprezentujúci 14 talianskych vedeckých spoločností
„GMO produkty na dnešnom trhu úspešne prešli všetkými testami a procedúrami potrebnými na ich povolenie a na základe terajšieho poznania sú považované za bezpečné pre ľudí a zvieratá.“
Federácia vedeckých spoločností zameraných na zvieratá
„Mäso, mlieko a vajcia z dobytka a hydiny konzumujúcej biotechnologické krmivá sú bezpečné pre ľudskú konzumáciu.“
Spoločnosť pre in vitro biológiu
„Všetky rastlinné a živočíšne produkty, ktoré sú výsledkom biotechnológie, sú tak isto ako genetickým inžinierstvon nemodifikované verzie týchto produktov prednostne používané verejnosťou, demonštrovateľne bezpečné.“
Medzinárodná spoločnosť afrických vedcov
„Afrika a Karibik si nemôžu dovoliť viac zaostávať v získavaní a používaní benefitov tejto novej agrikulturálnej revolúcie.“
Toxikologická spoločnosť
„Vedecká analýza indikuje, že je nepravdepodobné, aby proces geneticky modifikovaných potravín viedol k hazardom inej povahy ako tie, ktoré sú už toxikológom známe. Úroveň bezpečnosti súčasných geneticky modifikovaných potravín pre konzumentov sa javí ako ekvivalent tradičných potravín.“
Francúzska akadémia vied
-
„Všetku kritiku voči GMO zväčša možno odmietnuť na základe striktne vedeckých kritérií.“
Únia nemeckých akadémií vied
„Pri konzumácií potravín vytvorených z geneticky upravených plodín povolených v EU a USA nie je riziko o nič väčšie, ako pri konzumácií potravín z konvenčne vypestovaných plodín. Naopak, v niektorých prípadoch sa potraviny z geneticky modifikovaných plodín zdajú byť pre ľudí zdravšie.“
Medzinárodný výbor pre vedu
„Súčasne dostupné geneticky modifikované plodiny – a potraviny vyrobené z nich – boli ohodnotené ako bezpečné na jedenie a metódy používané pri ich testovaní boli považované za vhodné.“
Oh - chýbajú vám "dlhodobé štúdie"? Nuž, aj tie máme k dispozícii.
Nedávno napríklad zhodnotenie takmer
troch dekád observačných dát
100 miliárd kusov dobytka kŕmeného GMO plodinami zistil... presne to isté, čo 99,99% percenta predchádzajúcich výskumov. Sú bezpečné.
Vedecký konsenzus je jednoznačný a hovorí sám za seba. Nielenže sú GMO a GM potraviny pre človeka a zvieratá úplne bezpečné, existujú prípady, že sú ešte vhodnejšie na konzumáciu, oveľa bezpečnejšie a nutrične bohatšie ako iné potraviny. Je to dôsledkom toho, že ich genetický kód je inteligentne upravený, zatiaľ čo bežne pestované plodiny ho majú náhodne zmiešaný z rôznych vyselektovaných plodín. Tento trend má samozrejme obrovský potenciál pre budúcnosť, keď budú genetické inžinierstvo a biotechnológie napredovať.
Ironicky, GMO má obrovský význam pre jeho veľkých odporcov – vegánov a vegetariánov, pretože v budúcnosti bude možné upraviť rastliny tak, aby syntetizovali látky, ktoré týmto ľuďom chýbajú v dôsledku ich nevyváženej stravy.
Záchranca ľudských životov v krajinách tretieho sveta
Schopnosť geneticky upraviť plodiny nám dala možnosť pomôcť Filipínam a iným chudobným krajinám v regióne, pre ktoré sa ryža špeciálne upravila tak, aby obsahovala zvýšené množstvo vitamínu A. Je to najmä preto, že každý rok viac ako 670-tisíc detí umiera a ďalšie tisíce oslepnú kvôli jeho nedostatočného príjmu - ich rodičia sú príliš chudobní a nemajú peniaze ani na základné potraviny.
To, čo sa zdalo ako skvelá správa pre Filipíny a ich obyvateľov, dopadlo hneď v úvode fiaskom, pretože filipínski anti-gmo aktivisti polia s vysadenou ryžou, ktorá mala nakŕmiť ich rodiny a rodiny ich známych, zničili. Vedci ale našťastie tvrdia, že zničené pole nie je pre ich výskum krokom späť a ich program bude pokračovať.
Odporúčaný zdroj
600 publikovaných potvrdení bezpečnosti
-
Perexový obrázok: International Rice Research Institute (IRRI)
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás
Zdieľajte článok