06.01.2015-01:31:00   |   Max Hell
#Zdravie
#Humor
Mnohí z nás vďaka „odborníkom“ na zdravú výživu odmietajú kupovať potraviny podľa jednoduchého kľúča. Pozrú do zoznamu ingrediencií a aditív, a ak tam nájdu položky s „chemicky“ znejúcim názvom, automaticky ich považujú za neprípustné. Pokiaľ je náhodou niektorá zo zložiek potenciálne nezdravá či škodlivá, z tohto faktu usudzujú, že je taká vždy, nezávisle od množstva, v akom je zastúpená.



O tom, ako samozvaní odborníci na zdravú výživu vychádzajú z vlastnej neznalosti a ťažia z tej cudzej, sme si už hovorili. Preto tentoraz namiesto kritiky poradíme. Tým, ktorí „odborníkom“ na výživu veria a chcú žiť naozaj zdravo, poradíme, ako sa v strave vyhnúť akejkoľvek chémii.

Na prvý pohľad sa to môže zdať jednoduché. Napokon, na pultoch predajní sa nachádzajú mnohé produkty, ktoré sa hrdia, že sú „bez chémie“. Je to však naozaj tak? Obrátili sme sa na chemika Erika Rakovského z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Existuje podľa neho nejaká potravina alebo značka potravín či nápojov, ktorú by odporučil ľuďom, ktorí sa snažia naozaj vyhnúť chémii?

Nie.

„V žiadnej v časti vesmíru dosiahnuteľnej bežnému človeku neexistuje nejaká "nie chémia",“ upozorňuje Rakovský. Ako je to možné?

O chémii hovoríme, pokiaľ máme atómy alebo ióny, teda aspoň nejaké elektróny viazané jadrom alebo sústavou jadier,“ vysvetľuje vedec. „Aby tomu tak nebolo, potrebujete aspoň vysokoteplotnú plazmu alebo iné dosť šialené skupenstvá hmoty.

Žeby sme bojovníkom za naozaj zdravé potraviny nemali čo poradiť? To nie. Dr. Rakovský po krátkej úvahe dodáva: „Najbližšia "nie chémia" by bola v nejakom elektrónovom synchrotróne, v jeho prstenci, kde behajú voľné elektróny.“ Kam konkrétne sa treba vybrať na naozaj zdravý nákup? „Najbližší taký synchrotrón je asi v Terste,“ uvažuje vedec.

Žiaľ, nákup to nebude jednoduchý.




-

„Do toho prstenca sa nijaký smrteľník nedostane. Ani mimo prevádzky. Je to dosť úzka trubica a je v nej vysoké vákuum,“ varuje Rakovský.

Iste, nejaká hlúpa trubica a hlúpe vákuum človeka, ktorému naozaj záleží na zdraví, sotva odradia! Odradí ho čosi iné. Takéto voľne behajúce elektróny a vlastne synchrotróny ako také nie sú vôbec „prírodné“. A to v predstave mnohých ľudí, ktorí chcú žiť naozaj zdravo, automaticky znamená, že sú úplne nezdravé a spôsobuj chronickú únavu, nespavosť, poruchy pozornosti, predčasné starnutie, obezitu, plešatenie, cukrovku, rakovinu, krátkozrakosť, ďalekozrakosť, vysoký krvný tlak, nízky krvný tlak a v neposlednom rade neliečiteľnú neplodnosť dedenú prinajmenšom desiatimi generáciami potomkov.

Ale späť k našej bezchemickej utópii.

Chceme preniknúť do sveta bez chémie, preto sme o radu poprosili aj teoretického fyzika Behrouza Yariho z Univerzity v Groningene. „Keďže chceme zostať pri prírode, vynechám všetky zariadenia na vytváranie plazmy vytvorené človekom,“ hovorí.

„Chémia sa začína pri poklese energie pod istú úroveň," vysvetľuje fyzik poukazujúc napríklad na veľký tresk. Krátko po vzniku vesmíru boli podľa Yariho energetické úrovne všetkého také vysoké, že sa poriadne neuplatňovali ani fundamentálne zákony fyziky. A keď sa konečne dostali k slovu, najprv vznikla akási kvark-gluónová „polievka“.

„Vesmír bol vtedy ešte stále príliš horúci na to, aby kvarky vytvorili protóny a neutróny. Keď sa neskôr trochu ochladil, vznikli protóny a dostali sme "polievku" voľných protónov a elektrónov,“ vysvetľuje fyzik, podľa ktorého sa vesmír ochladil dostatočne na to, aby sme dostali chémiu, zhruba 380-tisíc rokov po veľkom tresku. „Elektróny, ktoré sa už nepohybovali tak rýchlo, boli zachytené protónmi. Došlo k zrodu prvých atómov vodíka a zrodu chémie ako takej!“



Predpokladajme, že sa nájdu oneskorenci, ktorí premeškajú otváracie hodiny našej pomyselnej Reštaurácie na počiatku vesmíru. Kde inde ešte nájdu v jedálnom lístku kvark-gluónovú polievku či polievku z voľných protónov a neutrónov? Možno sa k prirodzenej „nie chémii dostať aj v súčasnosti? Podľa Behrouza Yariho áno! „Tento istý stav existuje prirodzene aj dodnes,“ hovorí fyzik. Kde? „Všade tam, kde je dostatočne horúco, aby sa všetky elektróny pohybovali neviazane. Napríklad na povrchu hviezd.“

Na záver už len poprajeme dobrú chuť a príjemné, naozaj zdravé hviezdne hodovanie, pri ktorom vás bude okrem štvortisícovej teploty okolia pri srdci hriať aj skutočnosť, ako rafinovane ste vybabrali s chémiou!

P.S.: nápady na ďalšie chutné a naozaj zdravé recepty vhodné pre chemofobikov posielajte na email: redakcia@invivomagazin.sk, výber uverejníme :)

-

Obrázky: public domain, užívateľ stránky deviant art pau4o
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail