29.11.2015-17:12:00   |   Petra Lörincziová
#Zbúrané mýty
#Zdravie
Mýtus č. 1: Mlieko zahlieňuje
Keď som si robila prednedávnom vlastný prieskum, zistila som, že skoro polovica spotrebiteľov si myslí, že mlieko zahlieňuje organizmus. Toto tvrdenie je však klamlivé. Vplyvom konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov na tvorbu hlienu sa zaoberalo niekoľko desiatok štúdií, avšak žiadna z nich tento vplyv nepotvrdila.1 K čomu naozaj dochádza je fyziologický proces, pri ktorom vzniká po požití mlieka v dutine ústnej a hltane jemný povlak, ktorý je subjektívne vnímaný ako hlien. Nejde o nič iné ako o emulziu mliečneho tuku a vody, ktorá sa po krátkom čase rozkladá na základné živiny.



Mýtus č. 2: Cifra na krabici mlieka udáva, koľkokrát bolo mlieko recyklované


-


Tento škandál či skôr hoax sa prvýkrát objavil v roku 2010, keď kolovala informácia, že mliekarenské spoločnosti môžu zo zákona až päťkrát prepasterizovať mlieko a uviesť ho do obehu. A spotrebiteľ to vraj môže zistiť z číslic na tetrapacku. Ak tam napr. nájde cifru 123 5, môže skonštatovať, že mlieko bolo štyrikrát recyklované (v rade čísel chýba 4). Tieto povrchné fámy sa však nezakladajú na pravde!

Je ťažko predstaviteľné, že pri stovkách tisíc litrov mlieka, ktoré denne pretečie mliekarňami, by bol niekto schopný vnášať tam ďalšie mlieko, odbaľovať a prepasterizovávať ho. Na to by chýbal čas aj financie. Napokon, mlieko by bolo potrebné z trhovej siete transportovať, pričom ďalšie peniaze by sa vynaložili na samotný pasteračný proces.

Ďalším argumentom je i to, že do tetrapackov sa balí mlieko, ktoré prešlo UHT záhrevom (ultra high temperature), nie pasteráciou (pri tomto technologickom postupe sa využívajú Pure pack alebo plastové obaly). Navyše, mlieko po UHT ohreve sa už znova tepelne ošetriť nedá.2

V skutočnosti kontroverzné čísla súvisia s obalom, nie s produktom. Ak v rade chýba napr. 4, neznamená to nič iné ako to, že sa obal tlačil na 4.páse.2

Mýtus č. 3: Mlieko je pre dospelého človeka nevhodné, je určené mláďatám a malým deťom
V prírode je bežné, že mlieko pijú iba mláďatá, preto mnoho ľudí podľahlo pocitu, že je mlieko pre dospelých škodlivé alebo nevhodné. Iste, na svete dnes trpí laktózovou intoleranciou 65 % ľudí3, väčšina z nich v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. Ešte zhruba pred 8000 rokmi trpeli laktózovou intoleranciou viac-menej všetci, no následne sa rozšírila mutácia umožňujúca tolerovať mliečny cukor aj v dospelosti. Mutácia sa rozšírila preto, že zvieracie mlieko poskytlo nový, cenný energetický zdroj3, a tak jej nositelia dokázali prežiť dlhšie a mať viac potomkov.



Viaceré štúdie skúmali, či je mlieko pre dospelých naozaj nezdravé, no všetky sa zhodli na tom, že nie.3,4 Navyše, mnohé z týchto štúdií zistili pozitívne aspekty konzumácie mlieka u dospelých ľudí. Vyzdvihla by som najmä zníženie rizika vzniku cukrovky 2. typu, obezity, vysokého krvného tlaku5 a dokonca i rakoviny.4 Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ netrpíte intoleranciou laktózy (prípadne alergiou na mliečne bielkoviny), mlieko môžete s obľubou konzumovať i v dospelosti a vaše zdravie neutrpí žiadnu ujmu.

Mýtus č. 4: V UHT mlieku už nie sú žiadne vitamíny
Kravské mlieko je (popri iných druhoch mlieka) výborným zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínov A, D. Je pravdou, že časť týchto vitamínov je procesom záhrevu zničená, avšak len z malej časti (v priemere menej ako 20 %)6. Táto strata má len zanedbateľný vplyv na nutričnú hodnotu vyváženej stravy. Pre spokojnosť spotrebiteľov sa mnohé firmy rozhodli kompenzovať túto (hoci zanedbateľnú) stratu a mlieko obohacujú vitamínmi. Navyše, UHT záhrev (záhrev na 150 °C po dobu 5 s) je dôležitý z hľadiska mikrobiálnej kontaminácie a teda bezpečnosti konzumácie. Inaktivujú sa ním všetky mikroorganizmy, vrátane spór, čím sa predĺži trvanlivosť mlieka z niekoľkých dní na niekoľko mesiacov.

Mýtus č. 5: Odtučnené mlieko obsahuje menej vápnika
Vápnik je nesmierne dôležitou živinou pre rast a udržanie dobrého stavu kostí a zubov alebo pre správnu funkciu svalov a nervov. Dobrým zdrojom vápnika, ktoré telo dokáže využiť, je mlieko a mliečne výrobky. Denná doporučená dávka u dospievajúcich adolescentov je 1,3 g, ktorú obsahuje 1 l mlieka. Fáma, že odtučnené mlieko obsahuje menej vápnika, lebo sa takmer všetok odstredil, je hlúposť! Pravdou je presný opak. So znižujúcim sa množstvom tuku sa relatívny obsah vápnika v mlieku zvyšuje. Z jednej šálky plnotučného mlieka dostane náš organizmus 246 mg Ca, z odtučneného mlieka až 300 mg.7

Mýtus č. 6: Mlieko je ťažko stráviteľné
Opäť klamstvo. Nielenže mlieko obsahuje bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľné, ale pri procese homogenizácie, ktorá zabezpečuje rovnomerné rozptýlenie mliečneho tuku, sa zvýši počet tukových kvapôčok a zároveň sa zníži ich veľkosť, takže tento tuk dokáže naše telo ľahšie stráviť.8 Ak má jedinec ťažkosti s trávením mlieka, na vine je pravdepodobne deficit enzýmov, ktoré odbúravajú jednotlivé jeho zložky.



Mýtus č. 7: Trvanlivé mlieko obsahuje éčka
Pri výrobe trvanlivého mlieka sa v žiadnom prípade k mlieku nepridávajú žiadne konzervanty.9 Trvanlivosť zabezpečuje tepelné ošetrenie surového mlieka. Nakoľko sa pri pasterizácii používa nižšia teplota, mlieko má pochopiteľne i nižšiu trvanlivosť. Každopádne, všetko prebieha bez „éčok“. A keby aj nie, nevadí. Ako sme písali nedávno, strach z „éčok“ je neopodstatnený.

Mýtus č. 8: Pri alergii na kravské mlieko je vhodné piť ovčie
Alergia je prehnaná imunitná reakcia, v prípade mlieka na bielkoviny (predovšetkým na kazeín a laktalbumín). Tieto bielkoviny však obsahuje nielen kravské mlieko, ale i mlieko ovčie či byvolie. Kozie mlieko síce obsahuje beta-laktalbumín, ale v menšej miere ako kravské a neobsahuje alfa-S1-kazeín, takže je pre alergikov prijateľnejšie.10

Mýtus č. 9: Nepite mlieko, obsahuje veľa cholesterolu
Éra cholesterolového strašiaka už dávno skončila. Platí totiž, že čo telo nezíska z potravy, zvyšok si aj tak dosyntetizuje (cholesterol je veľmi dôležitá látka pre výstavbu membrán všetkých buniek a pre vzájomnú komunikáciu medzi bunkami). Stravou sa dá ovplyvniť hladina cholesterolu v krvi pomerne nevýrazne, max. na 30 %. Jeho hladina totiž závisí predovšetkým na metabolizme daného jedinca.11

Denne by sme mali prijať z potravy do 300 mg cholesterolu (u ľudí s rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení je to do 200 mg). Cholesterol sa nachádza v živočíšnych produktoch, takže aj v mlieku. Netreba sa však báť, jedna šálka plnotučného mlieka obsahuje 33 mg cholesterolu.12 A keby ste chceli vypiť celý liter mlieka, tak by ste prijali zhruba 120 mg cholesterolu. To nie je žiadna katastrofa. Navyše, na tuk sa viažu vitamíny, takže nebyť tuku v mlieku (aj iných potravinách), neprijali by sme zo stravy vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K).



Mýtus č. 10: Najzdravšie mlieko je priamo od kravy
Čerstvo nadojené mlieko od kravy môže obsahovať značné množstvo mikroorganizmov a tým pádom aj ich metabolitov - v podstate exkrementov. Záleží samozrejme na podmienkach chovu a následného spracovania mlieka. Je totiž mnoho možností kontaminácie. Mlieko, ktoré sa predáva na pultoch v obchodoch, je tepelne ošetrené podľa platných noriem tak, aby bolo bezpečné. Ak uprednostňujete (možno kvôli senzorickým hodnotám) mlieko čerstvé, mali by ste ho pred konzumáciou povariť! Aj tak ale nebude úplne bez rizika...

-

Zdroje
1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373954
2 http://www.hoax.cz/hoax/recyklovane-mleko/
3 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/iub.1227/full
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19155432
5 http://www.nature.com/ejcn/journal/v65/n9/full/ejcn201162a.html
6 http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/vitamins-processing-milk/
7 http://milk.procon.org/view.resource.php?resourceID=659
8 http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/homogenized-milk-myths-busted
9 http://www.milkunleashed.com/shelf-safe-milk/faq.html
10 http://www.woolwichdairy.com/innerpage.aspx?x=51MhbHavUoLiR5gWpVAMzMV5S%2BLeSUeoeOgQQMN8UHp7I7P1gnc1a%2B4fDPrZT0Sl
11 http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8750216&fileId=S0954422412000170
12 http://www.ucsfhealth.org/education/cholesterol_content_of_foods/
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail