23.08.2017-06:30:00   |   Petra Lörincziová
#Zdravie
#Zbúrané mýty

1. „Ak chudnete, ovocie si doprajte len doobeda...

... a to hlavne kvôli tomu, že obsahuje mnoho jednoduchých sacharidov, ktoré telo v ranných hodinách využije ako zdroj energie, ale poobede či večer tieto cukry premení na tuky!“



A teraz pravda.

Radšej na toto tvrdenie rýchlo zabudnite. Po prvé, ovocie nie je jediným zdrojom jednoduchých sacharidov. A po druhé, nezjete ho nikdy toľko, aby sa cukry obsiahnuté v ovocí premenili len na tuk. A vždy len večer.

Je pravda, že nadmerný príjem sacharidov môže byť sprevádzaný nadbytočným ukladaním tuku. Existuje však celý rad faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či sa bude energia ukladať v podobe tuku. A konzumácia ovocia v neskorších hodinách to určite nie je.

Ak si strážite hmotnosť (alebo ak aj nie) nezabúdajte, že by sme denne mali prijať 5 porcií ovocia a zeleniny (cca 500 g dokopy), a to kedykoľvek cez deň. Pri redukcii hmotnosti by sme večer mali obmedzovať (nie však úplne vynechávať) iné sacharidové potraviny - pečivo a sacharidové prílohy (ryža, cestoviny, knedlíky...) a snažiť sa nahradiť ich zeleninou. Nič sa však nestane, ak o 18-tej hodine zjete jablko či banán.

2. „Ovocie sa nemá zapíjať!“

Veľmi rozšírené je tvrdenie, že ovocie by sme mali jesť nalačno a následne ho nezapíjať. A to najmä kôstkové ovocie ako sú čerešne, slivky či broskyne. V opačnom prípade vraj cukor, obsiahnutý v ovocí a premiešaný s vodou, začne v tráviacom trakte kvasiť, čo môže spôsobovať viaceré zdravotné problémy.



Pravdou je, že vláknina obsiahnutá v ovocí dokáže spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka, takže ovocie pobudne v žalúdku dlhšie ako napr. ovocná (či iná) šťava.

Dlhšie zotrvanie ovocia v žalúdku však neznamená začiatok kvasenia. Tráviace šťavy produkované telom začnú živiny tráviť skôr, ako by k fermentácii mohlo dôjsť. A ak sa obávate mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kvasenie, vedzte, že náš žalúdok je proti breberkám vybavený (silne kyslé pH pôsobí baktericídne), takže v ňom žiadne kvasiace procesy neprebiehajú.

Spomalené vyprázdnenie žalúdka môže byť dokonca výhodné v prípade, keď chcete schudnúť a strážite svoj energetický príjem. Cítite sa totiž dlhšiu dobu zasýtení.

3. „Len čerstvé ovocie je zdravé!“

Nič sa nevyrovná skvelej chuti letného, čerstvo natrhaného ovocia. Neznamená to však, že mrazené či sušené ovocie sú menej hodnotné. Naopak, takto uchované potraviny môžu byť rovnako výživné a chutné, pretože sa zväčša zamrazujú na vrcholku sezóny, keď je chuť najlepšia. To platí ale za predpokladu správneho uskladnenia.

Mrazené ovocie navyše poskytuje tú výhodu, že si po celý rok môžete pochutiť na obľúbených druhoch ovocia bez toho, aby ste v obchode platili za niečo, čo doletelo odniekiaľ z opačného konca sveta. Takže ak máte v záhrade plno malín, černíc či iného ovocia, umyte ich, preberte (aby ste nezamrazovai plesnivé či zhnité kúsky), a zamrazte.



-

Autorka je nutričná terapeutka.
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail