18.01.2012-19:21:00   |   Dušan Valent
#Živá príroda
#Kuriozity
Smrteľné nebezpečenstvo nemusí návštevníka divočiny postretnúť len v podobe krvilačných dravcov. Postačí na to aj naprvý pohľad neškodný operenec - kazuár žijúci v pralesoch Austrálie a Novej Guiney.

Je to čierny nelietavý vták, o niečo nižší ako priemerný človek, a je schopný uštedriť silné, kosti drviace kopance, akými sa bráni aj jeho africký náprotivok - pštros. Tento prilbatý čierny zver má okrem toho na každej nohe vyše 12 cm dlhý pazúr. Hoci je zvyčajne plachý, pokiaľ sa k nemu priveľmi priblížite a začne vás považovať za hrozbu, zaútočí a vám, nešťastníkovi, poľahky rozpára brucho.



Statný, typicky okolo sto kilogramov vážiaci kazuár je podľa Guinnessovej knihy rekordov najnebezpečnejším vtákom na svete. Domáci obyvatelia pred ním varovali napríklad aj vojakov umiestnených počas druhej svetovej vojny na Novej Guinei. Napriek tomu mu niekoľko z nich padlo za obeť.


-


Taktiež sa traduje, že keď sa domorodci pokúšali kazuára uloviť, na rozdiel od loveckých výprav v ostatných kútoch sveta nebolo zo začiatku úplné isté, kto koho nakoniec zabije. Nemožno sa preto čudovať, že je veľmi problematické chovať kazuára v zoologických záhradách. Jeho ošetrovatelia sa totiž musia zmieriť s častými zraneniami.

-

Príspevok je úryvkom z článku „Človek ako obeť“ (GoldMan, november 2010, str. 30-33)
Horný obrázok: Paul Jsendoorn
Dolný obrázok: public domain
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail