...

Zlostné frfľanie mrzutého geológa: Himalájska soľ – korenie života?

Soľ. Najzákladnejšia ingrediencia využívaná pri varení, v saunách, pri posýpaní ciest, v prísloviach a pri hraní online hier. Ale nie je soľ ako soľ. Hoci posypová soľ sa občas používa pri varení, napríklad takú soľ z prísloví pri onlinovkách nevyužijete. A potom tu je himalájska soľ. Tá sa hodí na všetko.

17.11.2016-18:47:00   |   Juraj Littva
#Zdravie
#Zbúrané mýty
#Zem
Že čo to tá himalájska soľ je? Pcha, v akej diere ste to posledných päť mesiacov žili?! Himalájska soľ je úžasno-zázračná ingrediencia, ktorá vám zlepší zdravie, predĺži život, navarí výborné jedlo, nakŕmi domáceho maznáčika a vyperie ponožky!

Hoci tieto účinky vo vás môžu vyvolať dojem, že himalájska soľ je produktom chemického spracovania (rozumej vysušenia) sĺz matiek, v skutočnosti ide o stopercentne prírodnú soľ z Himalájí. Teda vlastne z himalájskeho predhoria Salt Range, z baní vzdialených vyše tristo kilometrov od samotných Himalájí. Ale koho trápia také detaily? Keby sa predávala pod názvom pakistanská horská soľ, asi by nešla tak na dračku, no nie? Podstatné je predsa to, že himalájska soľ je iná než obyčajná soľ, však? Nužžžž.... Ehhh..... Kde len začať...



Unikátna soľ?

Na stránkach propagujúcich himalájsku soľ sa dozviete, že je oveľa lepšia než „obyčajná soľ“, lebo je stará a zrela v zemi 250 miliónov rokov, vystavená intenzívnym tektonickým tlakom. Nuž, skutočne intenzívne tektonické tlaky by soľ premenili na niečo, čo by ste do hrnca pridávali pomocou zbíjačky. Ale mňa skôr trápi iná otázka:

Dočerta, v čom sa teda líši od akýkoľvek iných ložísk soli, ktoré boli tiež milióny rokov vystavené „intenzívnym“ tektonickým tlakom? A v čom sa líši od solí v moriach a oceánoch, ktoré v nich tiež kolujú už milióny rokov?

Na to majú himalájski soliari svojské odpovede.

Čistá soľ?

Himalájska soľ sa od morskej soli vraj líši tým, že neobsahuje všetky tie toxíny, ktoré sú nahromadené v dnešných moriach a oceánoch. Tak tu to máte. Morská soľ, ktorá bola ešte predvčerom „mňam“, zatiaľ čo ťažená soľ bola „fuj“, je vlastne fujkavá a brutálne znečistená.

Ja osobne by som sa ale na čistotu ťažených solí veľmi nespoliehal. Soľ je nepriepustná, takže akékoľvek nečistoty, ktoré sa do ložiska dostanú, v ňom majú tendenciu ostať. Práve preto sa zvykne vyťažená soľ chemicky upravovať a čistiť. Himalájskej soli sa to vraj našťastie netýka – jediné spracovanie, ktorého sa dočká, je rozomletie kameňmi. Vďaka tomu v nej ostanú všetky tie dôležité stopové prvky, ktoré sa z „obyčajnej soli“ vytrácajú pri jej chemickom spracovaní.

O tom, či v nej ostávajú aj všetky tie nečistoty, ktoré sú prvotnou príčinou chemického spracovávania ťaženej soli, himalájski soliari taktne mlčia.



Ale dosť bolo nečistôt a zlých vecí, pozrime sa na to dobré – na užitočné a dôležité stopové prvky.

Zdraviu prospešná soľ?

Na webe sa zvyčajne dozviete, že himalájska soľ obsahuje 84 tých istých prírodných prvkov a minerálov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele. Zvyčajne však neinformujú, o aké prvky a minerály ide. A majú na to dobrý dôvod. Keby ste sa totiž pozreli na zoznam prvkov obsiahnutých v himalájskej soli, okrem užitočných stopových prvkov tam nájdete také pochutiny ako arzén, urán, či olovo. Samozrejme ich množstvo je na hranici detekovateľnosti a rozhodne vám v takom prťavom množstve nemôžu ublížiť, ale to isté platí aj pre užitočné stopové prvky a ich prospešnosť.

Na to, aby ste zo stopových prvkov v himalájskej soli mali nejaký úžitok, museli by ste denne soliť kilami, prípadne tonami himalájskej soli. Napríklad na naplnenie dennej dávky horčíka by ste si museli polievočku prisolievať takými dvoma kilečkami himalájskej soli. Dovolím si tvrdiť, že by to malo negatívny dopad nielen na vaše kuchárske umenie, ale i na vaše životné funkcie. Preto musím skromne podotknúť, že nepochybne existujú lepšie spôsoby doplnenia stopových prvkov, než sypanie obscénneho množstva soli do gágora.

Ešte by som sa však rád pozastavil pri jednom dôležitom prvku – jóde. Ten sa do „obyčajnej soli“ umelo pridáva. Takže aby ste zabránili jeho nedostatku, budete musieť denne použiť väčšie množstvo himalájskej soli, než v prípade používania tej hnusnej, chemicky spracovanej soli. A čím menej solenia, tým lepšie pre zdravie, no nie? Nuž, to je skutočne závažná zdravotná dilema...

Soľ nad zlato?

Nerád by som tvrdil, že z himalájskej soli nemôže mať nikto nijaký úžitok. Zatiaľ čo cena kila obyčajnej kuchynskej soli je niečo nad dvadsať centov, kilo himalájskej soli kúpite za viac ako dve eurá. Preto musím konštatovať, že himalájska soľ má neuveriteľne prospešné účinky pre jednu špecifickú skupinu ľudí – predajcov. Predávanie desaťnásobne predraženého produktu je rozhodne niečo, nad čím si musia mädliť ruky.



Himalájska soľ nie je nič viac než drahá, hrubo spracovaná kamenná soľ. Iste, môže vám chutiť inak, ba i lepšie, pretože každý druh soli má mierne odlišnú, typickú chuť. Ak na ňu kvôli chuti nedáte dopustiť, pokojne pri nej ostaňte. No akékoľvek reči o jej údajne blahodarnom vplyve na zdravie sú len mlátením prázdnej slamy. V tomto ohľade sa nijako nelíši od ostatných typov soli.

Jedna vec ma na tom celom ale predsa len štve – nemôžu šarlatáni aspoň raz myslieť na našu, lokálnu ekonomiku? Prečo si nemohli navymýšľať nejaké drísty o prešovskej soli a zachrániť tamojšie bane pred zavretím? A ak už chceme ísť mimo Slovenska, prečo nepodporiť ekonomiku niektorého z našich susedov? Čo tak napríklad napísať článoček o blahodárnych účinkoch poľskej so... Ah, máte pravdu, to by asi nefungovalo.


-



-

Perexový obrázok: Hubertl
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail