29.12.2018-11:30:00   |   Roland Oravský
#Zbúrané mýty
#Zdravie

Panaceum

Výrobca molekulárneho vodíka udáva, že tablety obsahujúce redoxnú zmes vynašiel profesor Dušan Miljkovič zo Srbska a prezentuje ich ako „famózny objav“.1 Výrobca ďalej udáva, že profesor Miljkovič publikoval viac ako 200 vedeckých prác v medzinárodne oceňovaných prestížnych časopisoch a prednášal po celom svete. Molekulárny vodík má „... chrániť bunky pred pôsobením radikálov, dodáva energiu, zlepšuje zásobovanie jednotlivých buniek, tkanív, orgánov a celého organizmu kyslíkom a nutrientami, čo jednoznačne vedie k zlepšeniu zdravotného stavu a celkovej kondície a regenerácie organizmu a spomaleniu starnutia.“


V medzinárodných vedeckých databázach je možné nájsť štúdie, ktoré tvrdia, že molekulárny vodík skutočne predstavuje sľubnú terapeutickú metódu pre množstvo ochorení.2

Takže ak to zhrnieme, máme údajnú vedeckú autoritu a štúdie. Zdá sa, že niet pochýb o účinnosti molekulárneho vodíka. Prečo ho teda lekári vôbec nepoužívajú?

Ak ste aspoň priemerne kriticky zmýšľajúci človek, tak ste museli aj napriek množstvu „dôkazov“ neveriacky pokrčiť nosom. Liek na všetko, panaceum, je charakteristický príznak šarlatánstva. Predstava, že molekula vodíka lieči od chrípky cez nádorové ochorenia až po vrodené ochorenia, je asi taká uveriteľná, ako rozprávky bratov Grimmovcov. Poďme si urobiť menší rozbor.

Antioxidanty


Základný liečebný účinok molekulárneho vodíka výrobca vysvetľuje jeho antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty sú látky, ktoré znižujú tvorbu kyslíkových radikálov (v chémii ide o vysoko reaktívne častice, ktoré majú nepárové elektróny). Radikály vznikajú v rámci rôznych biochemických reakcií v našom tele (aj fyziologických, aj patologických) a prispievajú k tzv. oxidačnému stresu, čo je jeden z faktorov vzniku viacerých chorobných stavov (ateroskleróza, nádorové choroby, cukrovka, atď.) Známe antioxidanty sú napr. vitamín C, E alebo selén. Bohatým zdrojom antioxidantov sú zelenina a ovocie.3


Ale pozor! Oxidačný stres je jeden z faktorov, nie základná príčina. Preto napríklad srdcový infarkt, ktorého najčastejšou príčinou je ateroskleróza srdcových tepien, neliečime vitamínmi a ovocím.

Antioxidanty preukázali zníženie oxidačného stresu v laboratórnych podmienkach.4 No o ich účinnosti v ľudskom tele panujú minimálne spory a objavili sa dokonca pochybnosti o ich bezpečnosti v prípade nadmerného príjmu.5 Niektoré štúdie poukázali na zvýšené riziko vzniku karcinómu pľúc u fajčiarov v prípade nadmerného príjmu beta-karoténu.6 Zistilo sa tiež, že zvýšený príjem antioxidantov ako je vitamín E alebo selén neznižuje riziko vzniku nádorových či srdcovocievnych ochorení.7 Iná štúdia popísala vyšší výskyt rakoviny kože u žien, ktoré prijímali vitamín C, E selén, zinok a beta-karotén vo forme výživových doplnkov.8

Zjednodušene povedané: oxidačný stres je reálny jav, ktorý má svoje postavenie v rozvoji rôznych chorobných stavov, ale predstava, že zvýšený príjem antioxidantov zabráni rozvoju týchto ochorení je naivná. Samozrejme neodrádzame od zvýšeného príjmu ovocia a zeleniny, ale ku kritickému prístupu k voľne dostupným a propagovaným výživovým doplnkom, ktoré nepodliehajú rovnakým podmienkam pre registráciu a následný predaj ako lieky.


-


Vodík vs. ťažká veda

Odhliadnuc od nepravdepodobnosti, že by sme len vďaka antioxidačným vlastnostiam molekulárneho vodíka dokázali liečiť rôzne choroby, pozrime sa na to, čo sa stane s vodíkom v našom tele.

Rozpustnosť vodíka vo vode je 160 mikrogramov plynného vodíka na 100 gramov vody. Bežne sa vo vode nachádza 0,0000004 mmol/l vodíka a aj za najlepších možných podmienok je maximálna možná koncentrácia vodíka 0,8 mmol/l, čo je dosť málo, ak chceme liečiť celé telo.9 10


Aby došlo k reakcii vodíka s kyslíkom (predpoklad „liečebného“ antioxidačného účinku), je potrebné dodať dostatočné teplo, čo v prípade vo vode rozpustenej forme vodíka nenastane. Jednoducho povedané, vo vode rozpustený vodík nebude reagovať s kyslíkom, čím padá celé tvrdenie jeho terapeutického pôsobenia.

Podľa americkej Academy of Nutrition and Dietetics neexistujú vedecké dôkazy pre podporu tvrdenia o akomkoľvek zdravotnom účinku molekulárneho vodíka.10 Štúdie, ktoré preukázali antioxidačné účinky boli vykonané v laboratórnych podmienkach, in vitro alebo je ich hodnovernosť sporná. Napríklad štúdia, ktorú uvádzame pre podporu terapeutického účinku molekulárneho vodíka hneď v prvom odseku2 a ktorá bola vybraná úplne náhodne, bola zhodou okolností publikovaní v časopise Oncotarget, ktorý figuruje na Beallovom zozname predátorských časopisov.11

Beallov zoznam je pomôckou pre vedcov z celého sveta, kde sú po dôslednom rozbore umiestnené časopisy a vydavatelia publikujúci nehodnoverné štúdie, ktorých metodológia je nedostatočná a ktorých výpovedná hodnota je na vedeckom poli minimálna, ak nie žiadna.

So všetkou úctou k profesorovi Miljkovičovi, v prípade molekulárneho vodíka ide podľa všetkého len o biznis na chorých a dôverčivých ľuďoch, ktorý sa neopiera o žiadne hodnoverné dôkazy.



Tento článok sme Vám mohli priniesť vďaka podpore na Patreone. Aj symbolický príspevok nám pomôže zverejňovať viac kvalitných článkov.


Zdroje

1 http://aktivnavoda.sk/produkt/molekularny-vodik-v-tabletach-hydrofx?fbclid=IwAR1DxM7KOE1XEDeEvwax3gWF0hhvJi0DGj0jq2ZE2AtUlFcQzrLiB_qU__g
2 Li Ge et al. Molecular hydrogen: a preventive and therapeutic medical gas for various diseases. Oncotarget. 2017 Nov 24; 8(60): 102653–102673. Published online 2017 Sep 21. doi: [10.18632/oncotarget.21130]
3 https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
4 Moukette Bruno M et al. In vitro antioxidant properties, free radicals scavenging activities of extracts and polyphenol composition of a non-timber forest product used as spice: Monodora myristica. Biol Res. 2015; 48(1): 15. Published online 2015 Mar 14. doi: [10.1186/s40659-015-0003-1]
5 Antioxidants: Beyond the Hype. dostupné na: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
6 Albanes D, Heinonen OP, Taylor PR, et al. Alpha-tocopherol and beta-carotene supplements and lung cancer incidence in the alpha-tocopherol, beta-carotene cancer prevention study: effects of base-line characteristics and study compliance. J Natl Cancer Inst. 1996; 88:1560-70.
7 Semba RD, Ferrucci L, Bartali B, Urpi-Sarda M, Zamora-Ross R, Sun K, Cherubini A, Bandinelli S, Andres-Lacueva C. Resveratol levels and all-cause mortality in older community-dwelling adults. JAMA Intern Med. 174(7):1077-84. dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Resveratol+levels+and+all-cause+mortality+in+older+community-dwelling+adults
8 Hercberg S, Ezzedine K, Guinot C, et al. Antioxidant supplementation increases the risk of skin cancers in women but not in men. J Nutr. 2007; 137:2098-105. dostupné na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Antioxidant+supplementation+increases+the+risk+of+skin+cancers+in+women+but+not+in+men
9 Solubilities of gases in water at 293 K. dostupné na: http://www.wiredchemist.com/chemistry/data/solubilities-gases (pôvodný zdroj: G.W.C. Kaye and T.H. Laby, "Tables of Physical and Chemical Constants," 15th ed., Longman, NY, 1986, p. 219.)
10 https://www.foxnews.com/lifestyle/hydrogen-water-the-truth-about-this-new-trend
11 https://beallslist.weebly.com/standalone-journals.html
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail