11.08.2018-22:00:00   |   Marek Jurčík
#Zdravie

Funkcie sodíka

Asi najznámejší zdroj sodíka predstavuje bežná kuchynská soľ. No tento prvok sa hojne vyskytuje aj v jedlách z rýchleho občerstvenia a v mnohých spracovaných potravinách ako napríklad slanina, klobásy či údené ryby. Samozrejme, existujú aj kvalitnejšie zdroje sodíka. Ide napríklad o strukoviny, jablká, listovú zeleninu či rôzne minerálne vody.

Sodík patrí medzi elektrolyty, čo znamená, že nesie elektrický náboj. Bez neho by teda nefungovali svaly a ani žiadne orgány, pretože umožňuje, aby sa telom šírili nervové impulzy. Tiež sa podieľa na udržaní normálneho srdcového rytmu a prospieva mozgovej činnosti. Pri deficite sodíka človek totiž pociťuje únavu a nedokáže jasne myslieť. Rovnako tak je nevyhnutný aj pre reguláciu telesných tekutín a súčasne vplýva na činnosť metabolizmu sacharidov a bielkovín.



Súčasné potraviny

Odporúčaná denná dávka sodíka sa v závislosti od veku pohybuje v rozmedzí od 1300 mg do 2300 mg.1 Avšak dôsledkom jeho hojného zastúpenia v novodobých spracovaných potravinách, väčšina súčasnej populácie tieto odporúčania výrazne prekračuje. Podľa výskumu amerických vedcov takmer 90% z 2142 školopovinných detí vo veku od 6 do 18 rokov má vyšší príjem sodíka ako sa odporúča pre ich vekovú skupinu.2

Najviac jedál s vysokým obsahom solí konzumovali dospievajúci žiaci vo veku od 14 do 18 rokov. Vôbec pritom nezáležalo ich na rase, etnickej skupine a ani finančnom zabezpečení. Rozdiely existovali jedine v pohlaví. V prípade dievčat výskumníci zaznamenali nižší príjem sodíka, „len“ 2919 mg na deň. U chlapcov sa táto hodnota vyšplhala až na 3584 mg deň.

Podľa vedcov, ktorí vykonali prieskum, ide o dôsledok nesprávneho nastavenia súčasného potravinového priemyslu. Deti totiž majú oveľa jednoduchší prístup k takzvaným fast foodovým potravinám ako k jedlám bohatým na ovocie a zeleninu. Už len 10 druhov populárnych jedál dokopy tvorí takmer 50% odporúčanej dávky sodíka. Patria sem napríklad pizze, hamburgery, chleby či hydina.


„Prečítajte si výživové údaje. Pri nakupovaní vyhľadávajte potraviny s najnižším možným obsahom solí,“ radia vedci rodičom. „Najjednoduchší spôsob hodnotenia obsahu sodíka v jedle je sústrediť sa na jeho množstvo v jednej porcii. Potraviny s nízkym obsahom sodíka majú menej ako 140 mg na jednu porciu.“

Výskumníci ďalej odporúčajú pri dochucovaní jedál nahradiť obyčajnú kuchynskú soľ rôznymi bylinkami.


-

Jeden kúsok pizze predstavuje 16 % z odporúčanej dennej dávky sodíka. (obrázok: Wikimedia/public domain)


Skutočne príliš veľa soli škodí?

Viacero ďalších výskumov ukazuje, že nadmerný príjem sodíka prispieva k vysokému krvnému tlaku. Nedávno sa ale objavili štúdie, podľa ktorých tento lineárny vzťah nemusí nutne znamenať zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti. Vyvstala preto otázka, či sú potraviny z rýchleho občerstvenia a iné pokrmy s vysokým obsahom soli natoľko škodlivé, za aké sa považujú.

Problém najnovšie prešetrili výskumníci z Brighamovej a ženskej nemocnice v Bostone. Najväčšie ťažkosti pri skúmaní súvisu medzi srdcovocievnymi chorobami a konzumovanými potravinami predstavuje skutočnosť, že presne odmerať hladinu sodíka v tele je veľmi náročné.


Lekári najčastejšie používajú rozbor moču. Avšak hladiny sodíka v moči väčšinou v priebehu dňa značne kolíšu. Podrobná analýza preto vyžaduje úplnú 24-hodinovú vzorku. Navyše príjem sodíka sa môže zo dňa na deň meniť. Čiže najlepší spôsob ako získať úplný obraz je odoberať vzorky počas viacerých dní.

Takýmto spôsobom vedci z Brighamovej nemocnice vyšetrili takmer 3000 ľudí s prehypertenziou – nábehom na vysoký krvný tlak. Navyše, na rozdiel od predošlých štúdií, na hodnotenie vzoriek moču nepoužili iba jednu štatistickú metódu. Vďaka tomu získali omnoho presnejšie výsledky. Tie jasne ukazujú, že následky vyvolané konzumáciou potravín s vysokým obsahom soli skutočne zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a v najhorších prípadoch predčasnej smrti.

Nadbytok sodíku v tele tiež spôsobuje choroby obličiek a žalúdočné problémy.

Poznámky:
1 Deti vo veku od 6 do 18 rokov by mali za deň prijať 1900 mg až do 2300 mg sodíku. Dospelí do veku 50 rokov 1500 mg a dôchodcovia starí od 51 do 70 rokov už len okolo 1300 mg. Potreba príjmu sodíka a všeobecne soli je dôsledkom potenia vyššia v lete u športovcov a tiež ťažko pracujúcich osôb.

Tento článok sme Vám mohli priniesť vďaka podpore na Patreone. Aj symbolický príspevok nám pomôže zverejňovať viac kvalitných článkov.



Zdroje:

2 http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2016.09.010
http://dx.doi.org/10.1093/ije/dyy114
https://www.livestrong.com/article/427018-what-does-sodium-do-in-the-body/
titulný obrázok: www.publicdomainpictures.net
Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok






Za podporu ďakujeme

Pridať e-mail