18.05.2019-14:00:00   |   Petra Kuřátková
#Zdravie
Príležitostná tabuľka čokolády neublíži a vlastne padne celkom dobre. Napriek tomu je zahnanie chutí na sladké často najväčšou výzvou redukčného režimu. Dobrá správa je, že existuje niekoľko trikov, ktoré pomôžu predchádzať pravidelným neodolateľným „sladkochutiam“.


1. Obmedzte sladkosti

Za chuťami na sladké stoja v prvom rade nesprávne zvolené potraviny, respektíve nesprávny stravovací režim ako taký. Možno to bude znieť zvláštne, ale čím viac sladkostí obsahuje jedálniček, tým intenzívnejšie a častejšie bývajú chute na sladké.

Sladkosti sú potraviny s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov a teda s vysokým glykemickým indexom. To znamená, že nielenže nimi zvýšite svoj príjem pridaného cukru v strave, ale tento cukor sa bude veľmi rýchlo vstrebávať do krvného obehu.



Hladina krvného cukru sa prudko rozkolíše (rýchlo vzrastie a opäť rýchlo poklesne), v dôsledku čoho bude telo bažiť po dodaní rýchleho zdroja energie – teda ďalších „rýchlych“ sacharidov.

2. Do jedálničku zaraďte viac bielkovín a vlákniny


Ľudia snažiaci sa o ozdravenie jedálničku (a často zároveň o chudnutie) často obedujú zeleninové šaláty. A to je chyba. Snaha sa síce cení, ale správny obed takto rozhodne nevyzerá.

Po kuskusovom šaláte s množstvom zeleniny totiž spadne glykemická krivka rýchlo dolu a telo bude zakrátko trápiť nedostatok energie. U mnohých sa to prejaví práve chuťou na „zákusok“ k poobedňajšej káve.

Skúste si k šalátu uvariť vajíčko, nakrájať syr, ugrilovať kúsok ryby či mäsa alebo ho doplniť orechmi a semienkami. Zvýšite tým obsah bielkovín (ale aj tukov) a predovšetkým získate komplexnejšie, sýtejšie jedlo.

Pocit sýtosti zvyšuje tiež vláknina, ktorá zároveň spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi.

Máte na desiatu napríklad len banán? Doplňte ho povedzme o jogurt s trochou pomletých ľanových semienok – okrem vlákniny získate aj bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tomu hovorím nutrične vyvážená desiata!

3. Riaďte sa svojím jedálničkom

Buďte pripravení vždy a všade! Chystáte sa vycestovať k rodičom (priateľom) na chatu a na cestu ste si nič nenachystali? Chyba! Po hodine cesty váš možno zaskočí chuť vydrancovať najbližšiu čerpaciu stanicu. A čo si tam kúpite? Napríklad balík chipsov alebo sladkostí.



Pokiaľ sa na cestu pripravíte vopred, nebudete musieť hľadať alternatívne cesty zasýtenia chutí. Mimochodom, mať naplánované pokrmy počas týždňa znižuje mieru stresu, čo je tak isto dôležitý faktor chudnutia. A nezabúdajte:

„Pravidelnosť v strave znižuje vznik sladkožrúctva!“

4. Praktikujte mindfulness

Ak ste o modernom trende takzvaného všímavého jedenia nepočuli, rozhodne odporúčam knižky od Jona Kabata Zinna.

Mindfulness je koncept uvedomenia si svojho tela a svojej mysle. V prípade zdravej výživy sa týka konkrétne toho, prečo mám chuť na sladké. Chcem len uspokojiť svoje chuťové poháriky alebo som: hladná, vystresovaná, nervózna, naštvaná...?

Hoci sa to tak nemusí zdať, ale prostredníctvom jedla často vyjadrujeme či ventilujeme svoje nálady a myšlienkové pochody. Keď príčinu svojich chutí na sladké rozlúsknete, máte vyhraté.

5. Upracte si v kuchyni!

Buďte pánom svojej kuchyne a strategicky upracte. Základné potraviny, ako je ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny majte vždy „po ruke“. Naopak, sladkosti a iné pochutiny odložte na najvyššie zavreté poličky, aby ste ich nemali na očiach.



-

Tento článok sme Vám mohli priniesť vďaka podpore na Patreone. Aj symbolický príspevok nám pomôže zverejňovať viac kvalitných článkov.


-

Autorka je nutričná terapeutka a autorka blogu Boj za dobré jedlo.

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás

Zdieľajte článok







Pridať e-mail

Najčítanejšie za rok